KEUKENONTWERP
Waarom?
Een keuken dient niet meer alleen als ruimte om te koken maar is tegenwoordig zoveel meer dan dat. Er wordt gegeten, ontspannen, er worden mensen ontvangen en het is vandaag de dag een belangrijk aspect van de binnenhuisinrichting. Functionaliteit, ergonomie en esthetiek moeten hier dan ook perfect samensmelten tot jouw ideale keuken.
googleInArticle2
Open, halfopen of gesloten?
Dit is een heel persoonlijke keuze. Een open keuken biedt het voordeel dat je de communicatie met je medebewoners niet verliest tijdens het koken maar het nadeel is dat de kookgeuren en vervelende geluiden van bijvoorbeeld de vaatwasmachine verspreid worden naar bv. de woonkamer. Een compromis tussen de twee is een halfopen keuken waarbij je de vrije ruimte die uitkijkt op de woonruimte gedeeltelijk afsluit met een afscheiding.
Keukenstijl:
Er bestaan veel verschillende keukenstijlen. Denk aan traditioneel, Italiaans, rustiek, Amerikaans, nostalgisch, modern, design, landelijk, industrieel, enz. Op het internet zijn er talloze voorbeelden en afbeeldingen te vinden die je een goede indruk kunnen geven van deze keukenstijlen.
Bij je keuze is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Past de keuken bij de rest van de binnenhuisinrichting? Past de stijl bij jouw smaak, voel je je er comfortabel in? Sommige stijlen zijn intrinsiek verbonden aan bepaalde materialen (denk aan hout voor de rustieke stijl), dus het is zaak om bij je stijlkeuze reeds aan de onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid te denken.
Ergonomie:
De keuken is in principe een werkplaats. Hoe beter de inrichting, hoe minder afstand je hoeft af te leggen in de keuken. Leidend hiervoor is de zogenaamde keukendriehoek: dit is de afstand tussen het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Hiertussen vinden de meeste bewegingen plaats. Bij een ergonomische keuken is deze afstand hoogstens 6 tot 8 meter. Het is tevens aan te raden om de afstand tussen fornuis en spoelbak maximaal op 2 meter te houden.
In relatie tot de keukendriehoek is het verstandig om na te denken over het type keuken:
I-vormige keuken
Bij een rechte keukenopstelling liggen alle elementen van de keukendriekhoek op één rechte lijn. De I-vormige keuken is uitermate geschikt voor smalle ruimtes maar is de minst aangeraden opstelling vanuit ergonomisch oogpunt.
L-vormige keuken
Deze vorm komt het meeste voor en biedt meteen plaats voor een tafel centraal in de ruimte. De loopafstanden zijn hier nog altijd vrij lang. Deze oplossing biedt dan wel weer veel opbergmogelijkheden.
U-vormige keuken
Een U-vormige keuken is ideaal om minimale afstanden af te leggen. Alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Hij neemt wel veel plaats in beslag. Heb je nog meer ruimte over, dan zou je zelfs voor een G-opstelling kunnen kiezen.
Parallelle keuken
Wordt vaak verkozen in professionele keukens. Je kan de keuken verlaten langs beide zijden en het biedt een optimale circulatie. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aangeraden het fornuis en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten.
Kookeiland
Keukeneilanden zijn erg trendy en worden veel toegepast in open keukens. Ze geven een extra dimensie aan een open ruimte en bakenen de kookruimte visueel af van de woonkamer. U kunt vanuit ergonomisch oogpunt het beste de spoelbak in het eiland plaatsen. Een minimale afstand tussen kookeiland en wandkasten is aan te raden.
Verder is de werkbladhoogte erg van belang. Deze zou eigenlijk aangepast moeten worden aan de hoogte van de belangrijkste gebruiker van de keuken. De gemiddelde ideale hoogte ligt tussen de 90 en 95 cm.
Opbergen:
Spullen die je het vaakst nodig hebt berg je best op in de bovenkast op ooghoogte of in de onderkast. Deze onderkast is dan best voorzien van lades. Deze bieden een veel beter overzicht van de opgeborgen keukenspullen. Spullen die je minder vaak nodig hebt berg je hoger op in de bovenkasten.
Prijs en uitvoering (indicatie)
Uitvoerder : | Bouwheer/Leverancier keukens |
Duur: | 0 we(e)k(en) |
Hoeveelheid: | 0.00 |
Eenheidsprijs: | 0.00 € |
-------------------------- | ------------------- |
Totaal: | 0 € |
googleInArticle